ברלין – סימפוניה של עיר // מוסיקה, היסטוריה, אמנות – אוקטובר 2024

8 ימים של מוסיקה, היסטוריה ואמנות בחגי תשרי
ליווי והדרכה: דוד ויצטום

קונצרטים, ביקור במוזיאונים המרתקים של העיר וסיורים בלב ברלין ההיסטורית

תאריכי הנסיעה: 6 – 13 באוקטובר 2024

יום ראשון 6 באוקטובר 2024

המראה בשעות הבוקר לברלין בטיסה סדירה של חברת אלעל.

הגעה למלון Berlin Marriott Hotel – חמישה כוכבים דלקס, צמוד לכיכר פוטסדאם Potsdamer Platz – המרכזי ברובע המיטה (Mitte).

ארוחת צהריים משותפת במלון. 

“ברלין – סימפוניה של עיר גדולה” –  שם הנסיעה הוא לפי סרטו התיעודי פורץ הדרך של הצלם וולטר רוטמן משנת 1927, המתווה את המסגרת המושגית למסע התרבות וההיסטוריה שלנו. ההרצאות של דוד ויצטום מלוות בשלל סרטים, תיעודיים ועלילתיים, מוסיקה, וציוני דרך בתרבות ובהיסטוריה של העיר.

“משיח” מאת הנדל בביצוע תזמורת הקומישה אופר ומקהלה עם מאות זמרים –  בהפקה ייחודית חד פעמית!!!

ביקורנו בברלין נפתח הפעם בחוויה ייחודית: האורטוריה הידועה מכולן – “משיח” מאת הנדל, תתנגן בהאנגר – אולם ענק ששימש לתיקון מטוסים – בנמל התעופה ההיסטורי של ברלין – “טמפלהוף”, שנבנה כקומפלקס מרשים במיוחד מבחינה ארכיטקטונית. בזמנו, כאשר הושלמה הבנייה בשנת 1941, היה זה הבניין הגדול באירופה.

טמפלהוף נכנס שוב אל דפי ההיסטוריה בשנות המצור על ברלין,1948/9, כאשר נחתו כאן כ300 אלף טיסות ברכבת אווירית שנועדה לספק את צרכי התושבים במערב העיר. הוא נסגר רשמית לפני כמה שנים, ומשמש היום לאירועי תרבות וספורט.

מקהלה ובה מאות זמרים – מקצוענים וחובבים – ילוו את תזמורת ה”קומישה אופר” באורטוריה הענקית ורבת ההשראה שנכתבה ב1741. פרק ה”הללויה” שלה הפך למעין המנון, והיצירה כולה – לאורטוריה הידועה ביותר של הנדל.

* לצפייה בוידאו מתוך הפרומו להפקה הייחודית של “הנדל“ הקליקו על התמונה

יום שני 7 באוקטובר 2024

הלב של ברלין ההיסטורית – מבירת פרוסיה לבירת היהדות הקוסמופוליטית

בבוקר הרצאה מס’ 1 של דוד ויצטום במלון: ברלין ההיסטורית: הצמיחה הגדולה: מעיר פרובינציאלית לבירת האימפריה הגרמנית – ובירת התרבות האירופית

לאחר ההרצאה נצא לסיור במקום בו התחילה העיר, באזור שבו שוכן היום עמוד הטלוויזיה. נמשיך אל אזור ארמון המלך, באי המוזיאונים. נבקר בשער ברנדנבורג, אזור האוניברסיטה, כיכר בבל (בה שרפו כעשרים אלף ספרים עם האנדרטה של מיכה אולמן), האופרה הממלכתית, צ’ק פוינט צ’ארלי ומבני הממשל של הנאצים ושל הקומוניסטים.

בערב קונצרט עם המנהל הראשי הנכנס, הפסנתרן ומנצח באופרה הממלכתית של ברלין, כריסטיאן טילמן והכוכב הזוהר בשמי המוזיקה בברלין, הפנסתרן איגור לוויט ותזמורת ה”שטאטסקפלה”

בקונצרט זה נפגוש לראשונה את האיש שנבחר למלא את מקומו של מאסטרו דניאל ברנבוים, החולה כבר כמה חודשים וחדל לנגן ולנצח. כריסטיאן טילמן יהיה מנהל ראשי ומנצח באופרה הממלכתית הברלינאית – ה”שטאטסאופר”. הוא נולד בגרמניה ב1959 ומתמחה ברפרטואר הרומנטי, וכמוהו כברנבוים – הוא פסנתרן ומנצח בעל שם עולמי.

לצד יצירה חדשה ומסקרנת מאת המלחין הקנדי סאמי מוסה, “אליזיום” – גן העדן – נשמע בקונצרט את הקונצ’רטו השני לפסנתר ותזמורת מאת מנדלסון, שנכתב ב1837, והושלם לאחר התלבטויות רבות של המלחין שהתכונן באותם ימים לקונצרט באנגליה – ולירח הדבש שלו גם יחד.

הסולן – איגור לוויט – הפסנתרן הגרמני הצעיר שמוצאו יהודי מרוסיה, הוא כוכב זוהר בשמי המוזיקה בברלין, והוא משלב עם המוזיקה גם פעילות פוליטית רבת אומץ – גם נגד האנטישמיות והימין הקיצוני בגרמניה.

בחלק השני – הפואמה הסימפונית הסוערת “פלאס ומליסנדרה” מאת שנברג, המבשרת בברור את צליליה האחרונים של הרומנטיקה, במיוחד בהשפעת המוזיקה מאת ווגנר, אך גם את העתיד לבוא – המוזיקה של המאה ה20.

ברלין – סימפוניה של עיר – עם דוד ויצטום. אל תחמיצו! השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.





שם מלא (חובה)

אימייל (חובה)

טלפון (חובה)

איך שמעת על הנסיעה? (חובה)

נושא:

יום שלישי 8 באוקטובר 2024

בבוקר הרצאה מס’ 2 של דוד ויצטום במלון.

ברלין מן השיא אל החורבן: המהפכה בתום מלחמת העולם הראשונה, שנות הזוהר בתרבות ובאמנות ברפובליקה הווימארית, ובעקבותיהן שנות האופל הנאצי, מלחמת העולם השנייה והשואה.

את היום נקדיש לסיורים בעברית, בהדרכת האמנית רועי ויקטוריה חפץ, בשתיים מהגלריות החשובות בברלין.

לאחר שנים רבות שעברה שיפוץ נפתחה לאחרונה הגלריה הלאומית החדשה, ה Neue Nationalgalerie, אשר שוכנת במבנה היפיפה, שתוכנן על ידי הארכיטקט הידוע מיס ואן דה רוהה.

הגלריה מתרכזת באמנות מודרנית ואמנות מתחילת המאה ה-20 ובה יצירות של גדולי אמני אירופה מאותה התקופה כגון פיקאסו, קנדינסקי, חואן מירו, אוטו דיקס, גאורג גרוס וקירשנר.

ביקור בגמלדה גלרי- הגלריה של ה Old Masters

אוצר הכתר של האוסף הממשלתי של גרמניה, הגמלדה גלרי אוצר בחובו את אחד מהאוספים החשובים ביותר בעולם של יצירות מהמאות ה-13 ועד ה-18. קשה לתאר את העושר התרבותי שקיים במסדרונות המוזיאון הזה, שמכיל יצירות של כמה מגדולי האמנים של ההיסטוריה האירופאיתנצפה ביצירות מאת דורר, בוטיצ׳לי, קרוואג׳יו, טיציאן, ורמיר, רמברנט ורובנס ונגלה שוב ושוב מדוע יש אמנים שזוכים לכינוי ״המאסטרים הגדולים״.

בערב האופרה “לה טרוויאטה” בדויטשה אופר

ומכאן לערב של אופרה – ומה מתאים יותר מאשר “לה טראוויאטה” – “האשה המשרכת דרכיה”, מאת ורדי, כמובן, ב”דויטשה אופר” במערב ברלין!

סיפורה המסחרר ומלא היגון כאחת של ויולטה, אשה המחפשת אהבה ואושר מעבר להבדלי המעמדות. העלילה הנוקבת מצליפה בחברה הבורגנית הצבועה, ובעומקו טרגדיה אישית של אהבה ומוות, ושאובה מספרו של אלכסנדר דומא – “הגברת עם הקמליות”. האופרה שוברת הלבבות הזו הוצגה לראשונה ב1853 והפכה מיד לאופרה הפופולרית והאהובה ביותר על הקהל ברחבי העולם, מאז ועד היום.

לה טריוויאטה- בדויטשה אופר

לה טריוויאטה בדויטשה אופר (photo by Bettina Stöß)

יום רביעי 9 באוקטובר 2024

בבוקר נצא לשכנתה של העיר ברלין – פוטסדאם, ובדרך נעצור אל מול האגם הגדול – ימת ואן, “וואנזה”. נעצור לסיור בווילה הידועה לשמצה שבה התכנסו כמה מבכירי המשטר הנאצי לתכנון “הפתרון הסופי”, השמדת יהדות אירופה, בינואר 1942. הווילה הפכה למוזיאון המנציח את “ועידת ואנזה” שהפכה לסמל. לא רחוק משם, בוילה ציורית נוספת על שפת האגם, היה ביתו של הצייר היהודי גרמני הגדול, מקס ליברמן. בווילה מוצג אוסף ציורים שלו – והגינה שמאחורי הבית שוחזרה ופורחת כשם שהייתה בימיו.

פוטסדאם, בירת תעשיית הסרטים של גרמניה מאז תחילת המאה ה20, הייתה לפני כן מושב חצר המלוכה הפרוסית, ואנו נבקר בגני הארמון המפורסם שהקים המלך הידוע ביותר שלה – הוא פרידריך השני, המכונה “הגדול”, בנוסח וורסאי, במאה ה-18, ושמו “סן-סוסי”. הגנים הם אתר מורשת עולמי של אנסק”ו. יש המשווים גם אותם לגנים המלוטשים בוורסאי, שהיו המודל למלך הפרוסי, שהיה מצביא מהולל – אך גם מוסיקאי ופילוסוף. לסיום – נבקר גם במרכז העיר העתיקה והמלבבת, המציגה סגנונות בנייה אירופיים רבגוניים.

יום חמישי 10 באוקטובר 2024

בבוקר הרצאה מס’ 3 של דוד ויצטום במלון. ברלין בין החורבות לבין החומה: התבוסה במלחמה, שנות הכיבוש, חלוקת העיר והמלחמה הקרה, הקמת “חומת ברלין”.

סיור בעברית במוזיאון הישן ופנורמת פרגמון בהדרכת הארכיאולוגית גלי ב. יפה

האלטס מוזיאון בברלין (המוזיאון הישן, והראשון שנבנה באי המוזיאונים) מכיל תצוגות שמתרכזות בעולם הקלאסי. במהלך הביקור נראה ממצאים מיוון העתיקה, החל מתקופת הקולוניזציה היוונית במאה ה – 8 לפנה”ס, דרך התקופות השונות וההפתחות של התרבות היוונית ועד התפשטות התרבות ההלניסטית בעקבות כיבושי אלכסנדר מוקדון, כולל ביקור ברוטנדת האלים.

לאחר הפסקה נמשיך את הסיור במיצג פנורמת פרגמון, המיצג כולל ממצאי פסלים מהעיר פרגמון והמזבח המפורסם, ומיצג של 360 מעלות שמחייה בצורה מהממת את החיים בעיר פרגמון העתיקה במאה ה – 2 לפנה”ס.

בערב האופרה “הספר מסביליה” בדויטשה אופר

אנו שבים ל”דויטשה אופר” לשמוע – ולחזות – בלהיט נוסף: “הספר מסביליה” – שהיא אולי הקומדיה המוזיקאלית הידועה והחביבה מכולן, ונכתבה בתנופה שאין כמותה בתולדות המוסיקה: לג’ואקינו רוסיני הצעיר, שהיה ב1816 בן 23, נדרשו 3 שבועות בלבד כדי להשלימה! מאז נותרה האופרה גולת הכותרת ברפרטואר הקומדיה האופראי העולמי.

“הספר מסביליה” מבוססת על מחזה בשם זה מאת פייר בומרשה, משנת 1775, שעלילתו מקדימה את פרק ההמשך – הלא הוא “נישואי פיגרו” שעליו ביסס מוצרט את האופרה שלו, שבשורתה הפוליטית חתרנית ומהפכנית – בניגוד לקומדיה הטהורה של רוסיני.

הבימוי שנראה הפעם, כנהוג ב”דויטשה אופר”, מעניק לסיפור נופך חדש ורענן: הבמאית קתרינה תאלבאך מעתיקה את העלילה לעיירת נופש על חוף הים, ומוסיפה תפאורה ובמה צבעוניות ומודרניות, כפי שנחווה גם אנחנו, כמובן…

Grigory Sokolov photo by Vico Chamla

“הספר מסיביליה“ בדויטשה אופר

יום שישי 11 באוקטובר 2024

בבוקר הרצאה מס’ 4 של דוד ויצטום במלון.

ברלין היום ומחר: לאחר נפילת החומה – האם שוב עיר אחת? – ברלין והעולם, התרבות החדשה, ברלין מול המלחמות החדשות באירופה, ברלין, היהודים והישראלים בימים הקשים שאחרי 7 באוקטובר.

סיור אמנות רחוב בהדרכת רועי ויקטוריה חפץ וגלי יפה: ברלין ידועה כעיר רב גונית שבה האמנות לא נמצאת רק בתוך הגלריות והמוזיאונים. היום נצא לרחובות העיר ונגלה את עבודות האמנות המסתתרות על שלטי הרחוב, הבניינים וכל חפץ שנמצא במרחב הציבורי.

ברלין התפרסמה בתרבות האלטרנטיבית שלה. היום נבקר “בחצר האחורית” של העיר, בשכונות שאליהן, לרוב, לא מגיעים התיירים. נשמע על תרבויות משנה, על המתחים הפוליטיים בעיר

 

בערב קונצרט עם התזמורת הפילהרמונית של ברלין, הכנר הצעיר והמבריק אגוסטין הדליך והמנצח מארק ינובסקי

שבוע מוזיקאלי בברלין אינו מושלם ללא ביקור ב”פילהרמוני” – האולם הצהוב בצורת אונית מפרש, הצמוד לפוטסדמר פלאץ. אנו נבקר בקונצרט למינויים של התזמורת הפילהרמונית הברלינאית, הפעם בניצוח מארק ינובסקי, מנצח וותיק שנולד בוורשה ופעל רוב שנותיו בדרזדן, הנחשב בעל שם עולמי בפירוש יצירותיהם של ווגנר וברוקנר, שאת רובן גם הקליט משך השנים.

בחלקו הראשון של הערב יבצע הכנר הצעיר והמבריק אגוסטין הדליך – בן להורים גרמנים שהתחנך בארה”ב, והחל לפני כמה שנים בקריירה בינלאומית מרשימה – את הקונצ’רטו האהוב והרומנטי לכינור, במי מינור, מאת מנדלסון, הנחשב למבחן לכל סולן – בכל מקום בעולם.

בחלק השני של הערב – הסימפוניה השביעית מאת ברוקנר, שנכתבה ב1881/3, ובזכותה זכה המלחין האוסטרי הקשיש, חסר הביטחון העצמי והביישן להכרה ולהוקרה, לאחר מאבקים אינספור עם מבקרי מוזיקה, נגנים צרי מוח וקהלים שמרניים. הסימפוניה הנפלאה הזו מלאה בעושר מוזיקאלי בלתי נדלה. ובמיוחד בפרק השני, האיטי, שנכתב כביטוי רגשי בעקבות מותו של ווגנר. באורח אירוני, השמיע הרדיו הנאצי בברלין את הפרק הזה לאחר התבוסה המוחצת שנחל הווארמכט במערכה על סטלינגרד, בתחילת 1943, ושוב – באפריל 1945 – עם הידיעה על מותו של היטלר.

יום שבת 12 באוקטובר 2024

סיור ברובע היהודי

נתחיל את יומנו באחד מאתרי הזיכרון המרשימים בברלין, “רציף 17” ותחנת גרונוואלד. נקדיש זמן לסיפורה של אחת מהקהילות היהודיות המרתקות. קהילה שבה חיו ופעלו אישים כמו משה מנדלסון (אבי תנועת ההשכלה), עזריאל הילדסהיימר (מייסד האורתודכסיה המודרנית), אלברט איינשטיין ורבים אחרים.

לאחר הפסקת הצהריים נמשיך אל הרובע היהודי ובין היתר נראה את האנדרטה לבית הכנסת הישן, ל”מחאת הנשים”, אזור החצרות והאקשר מרקט, בית הכנסת החדש (מבחוץ).

ארוחת ערב משותפת במסעדה

יום ראשון 13 באוקטובר 2024

טיסת בוקר מאוחרת סדירה וישירה של אל על לישראל, נחיתה בשעה 16:00.

צרו קשר עכשיו ונחזור אליכם עם הפרטים!





שם מלא (חובה)

אימייל (חובה)

טלפון (חובה)

איך שמעת על הנסיעה? (חובה)

נושא:

החבילה כוללת:

  • טיסות ישירות בחברת אל על לברלין
  • אוטובוס תיירים מפואר לקבוצה בכל תקופת הנסיעה
  • מלון  Berlin Marriott Hotel חמישה כוכבים במרכז ברלין על בסיס B&B
  • מלווה לקבוצה מטעם חברת “שמים הפקות בינלאומיות”
  • ליווי והרצאות על היסטוריה ומוזיקה של דוד ויצטום
  • סיורי אמנות מודרכים בעברית עם האמנית רועי ויקטוריה חפץ
  • סיור בעברית עם הארכיאולוגית גלי ב. יפה
  • כניסות לכל האתרים והמוזיאונים
  • כרטיסים לכל המופעים והקונצרטים
  • 2 ארוחות משותפות
  • טיפים לנותני שירות
  • מערכת שמע אישית בהדרכות
  • שירותי סבלות וכניסה מהירה במלון
  • עלות הנסיעה:
  • עלות ליחיד בחדר דלקס זוגי (לבד בחדר) 4,995 יורו
  • עלות לזוג בחדר דלקס 8,472 יורו

*כל התמונות מפורסמות בהתאם לסעיף 27 א לחוק זכויות היוצרים. באם אתם מרגישים נפגעים מפרסום תמונות אלו, אנא הודיעונו מיידית למייל info@shamayim.co.il ואנו נסירן.

*הזכות לשינויים שמורה למארגנים

סגירת נגישות