
האנשים שניגנו את הג’אז- 3 הרצאות עשירות על מייסדי הג’אז
סקוט ג’ופלין, ג’לי רון מורטון וג’ון פיליפ סוזה עם זיו בן
חברים וחברות יקרים,
אנחנו מזמינים אותכם לסדרת הרצאות מרתקת ועשירה במוסיקה, של זיו בן, המוכר לחלקכם גם מהנסיעות שלנו לפסטיבלי ג’אז בעולם, כמנהל האמנותי של פסטיבל ניו אורלינס בתל אביב ושל סדרת ג’אז חם מזה 25 שנה בארץ… וגם כסקסופוניסט של להקת גזוז המיתולוגית!
האנשים שניגנו את הג’אז – סדרת סקירות של הנגנים, המלחינים, הזמרים והזמרות והמפיקים אשר תרמו מיכולתם וכשרונם לפיתוח העולם המופלא שאך נולד לפני כמאה שנים.
המקבץ הראשון מוקדש לשלושת “האבות המייסדים” שניגנו והלחינו ושהושפעו ממוסיקה אפריקנית ואירופאית, ממקצבים לטיניים, כלי הקשה אפריקניים וכלי נגינה מאירופה – ערב רב של השפעות. שלושת הראשונים הניחו את אבני היסוד, מבלי שידעו על כך אולי, כבר בחצי השני של המאה התשע עשרה, והם: סקוט ג’ופלין וה”ראגטיים”, ג’ון פיליפ סוזה וה”מארשים”, וג’לי רול מורטון עם שילוב הסגנונות הרבים והסקרנות המופלאה שלו.
שלושתם תרמו כל אחד את חלקו ביבוא רעיונות מעולמות רחוקים – אל תוך עולם הג’אז שהאותות הראשונים של התכת כל הסגנונות לסגנון עיקרי אחד, הוא “הג’אז” – התקיימה לפני קצת יותר ממאה שנים.
אני מאחל לכם הנאה רבה,
זיו בן, יוצר הסדרה
ג'ון פיליפ סוזה

ג'לי רול מורטון

סקוט ג'ופלין

הרצאה מוקלטת מס’ 1
סקוט ג’ופלין- מלך הראג טיים!
הוא בכלל למד להיות “פסנתרן קלאסי”. את החינוך המוסיקלי הראשון הוא קיבל בנגינה קלאסית, הרמוניה קלאסית ולמד גם את תולדות האופרה. החיים הביאו לו את הג’אז לאזניים. את הכישרון – הוא קיבל מאלוהים. הוא הראשון שהבין את כוחה של הסינקופה, אותו צלילי שמופיע במקום הכי לא צפוי. הוא הראשון ששילב אלמנטים אפריקניים – במוסיקה הקלאסית. הוא לא היה “סווינגר” והוא גם כמעט ולא אילתר. את הכל הוא כתב בתווים ומההמצאות של סקוט ג’ופלין נולד ה”ראג טיים” שמזוהה כל כך כסגנון המוסיקלי הראשוני בעולם הג’אז. הסגנון שאיחד לראשונה את כל המרכיבים והתרבויות לדבר חדש שקוראים לו “ג’אז”.
הרצאה מוקלטת מס’ 2
ג’לי רול מורטון- האיש שהמציא את הג’אז?!
ג’לי רול מורטון טען שהוא “המציא” את הג’אז ב 1902. הוא היה אדם מלא קסם אישי ומעל לכל באמת סוג של “ממציא”. הוא שאב מכל מה שנקרה בדרכו, עירבב היטב ויצר אלמנטים מוסיקליים חדשים שהיום הם הם אבני הבסיס של הג’אז. הוא פיתח את סגנון הסטרייד פיאנו, זה הסגנון שגורם ליד שמאל לקפוץ ולדלג כל כך הרבה. הוא שילב את סגנון ה”הבנרה” שהגיע מקובה – ויצק אותו לתוך הג’אז המתהווה בניו אורלינס. הוא גם היה אחד הראשונים שניגן “באווירת סווינג”. מין תווים מתנועעים זזים ורוקדים בקצב שאיש לא דמיין לפניו. ג’לי רול מורטון לקח צעד אחד קדימה את הסינקופה “שהמציא” ג’ופלין. הוא נתן לה חיים אמיתיים בתוך עולם הג’אז הקסום שהלך וצמח בניו אורלינס.
הרצאה מוקלטת מס’ 3
ג’ון פיליפ סוזה – מלך המרשים מאמריקה!
סוזה היה מוסיקאי נפלא, נגן ומלחין בחסד. הוא היה סקרן ללמוד כל כלי נגינה שנקרה בדרכו. הוא היווה את התחנה הראשונה של מבול כלי הנגינה שהגיעו מאירופה לאמריקה בחצי השני של המאה התשע עשרה. הוא ניהל תזמורת וגם כתב לה מנגינות נפלאות. המון מנגינות נפלאות. סוזה היה בין הממציאים של המוסיקה האמריקנית, שגם צבע את המוסיקה בצבע של כלי הנשיפה; והצבע הזה, שכל כך מזוהה עם “אמריקה” – משך את תשומת ליבם ואזנם של הנגנים האפרו אמריקאים שחיו בדרום ארה”ב – ובעיקר בניו אורלינס.
כל השאר – היסטוריה. כי מן המארשים של סוזה נולדו קטעי הג’אז האינסטרומנטלים הראשונים של ניו אורלינס.