
ניפוץ מיתוסים בעולם האמנות והתרבות
מיתוס המונה ליזה- מיתוס היופי- מיתוס האמן המיוסר
עם קארין עדן, חוקרת בתחום תולדות האמנות בשידור ישיר מפורטוגל!
לחברינו היקרים שוחרי המוסיקה, התרבות והאמנות,
מזמינים אותכם לשלוש הרצאות חדשות עם קארין עדן בשידור ישיר מפורטוגל!
מהרגע בו בני האדם שיננו שיטות כתיבה, החלו להופיע סיפורים אמיתיים ובדיוניים שעברו מדור לדור, השתרשו בחשיבה והפכו לבלתי מעורערים. המיתוסים הללו מופיעים סביבנו בכל מקום, וגם בתרבות ובאמנות;
מיתוס המונה ליזה שמושך רבבות צופים שמנסים לצוד את מבטה של הגברת מהציור שנחשב, משום מה, לציור יפה ביותר בעולם, מיתוס היופי שגורם לנו לשנות את אורח חיינו ואת מראינו על מנת להתאים לקריטריונים מסוימים, ומיתוס האמן המיוסר שהוביל רבים לסופם הטראגי וגרם לאחרים להתרחק מכל סוג של אמנות כדי לא להיתפש כאנשים “מיוסרים וסובלים”.
במהלך הסדרה אנחנו נאתגר את המיתוסים הללו, נבחן מהם האינטרסים העומדים מאחורי בניית סיפורים לא נכונים? כיצד לזהות תהליכי מיתולוגיזציה דרך האמנות? מהם הקודים המיתולוגיים שפועלים בחברה?
נדבר על היווצרות המיתוסים, הבנייתם החברתית והפסיכולוגית, ניפוצם דרך האמנות, התרבות החזותית והמוסיקה, וכל זאת דרך צלילה מעמיקה ומעבר בין תקופות, מקומות ואנשים.
הצטרפו אלינו בבניית סיפור חדש!
קארין עדן היא טיילת, חוקרת, אוצרת ויזמית בתחום תולדות האמנות ותרבות חזותית, עם התמחויות באמנות מודרנית ועכשווית, מדיה חדשה ומגדר. בעלת ניסיון עשיר בהוראה בפני קהלים שונים כמו גם באוצרות במוסדות שונים, כגון: מכון ויצמן, מוזיאון תל אביב לאמנות, גוגל, משרד החוץ ועוד.
לאחר תקופת מחיה ולימודים אקדמיים בלונדון, ניו יורק ותל אביב, כיום מתגוררת בפורטו (פורטוגל) וכותבת דוקטורט על מוזיקת הפאדו המקומית (Fado) בהקשרים היסטוריים, חברתיים ומגדריים כפי שמתבטאים בתרבות החזותית (אמנות, אופנה, פרפורמנס ועוד).
האמן המיוסר/ תרדמת התבונה של דה גויה

מיתוס היופי- ונוס של בוטיצ'לי

מיתוס המונה ליזה/ ציור של בוטרו

הרצאה מוקלטת מס’ 1
הגברת הראשונה בעולם האמנות: מיתוס המונה ליזה
המונה ליזה נחשבת לדיוקן הגדול בכל הזמנים, הגברת הראשונה של עולם האמנות ומי שהיוותה השראה לאינספור פרסומות, שירה, ואפילו זיופים וגניבות.
היא צוירה על ידי גאון והפכה לפרה הכי קדושה בשיח התרבות המערבית, ועד היום העולם עדיין חי ה”באז” סביבה.
מה מסתתר מאחורי האייקון הבלתי מעורער הזה? מהם הסודות שהיא מחביאה? ומה הסיבות האמיתיות שהביאו לכינון מעמדה כמלכת האמנות? ובכלל, עד כמה מוצדקת הסגידה לגברת ליזה?
מי היא באמת? האם הייתה בהיריון? איך לאונרדו דה וינצ’י ניצל אותה לביסוס הפולחן סביבו? מי רכש את הציור? ומה היה הרגע הכי משמעותי ששינה את כל ההיסטוריה?
** בין האמנים שנדבר עליהם: לאונרדו דה וינצ’י, מרסל דושאן, סלבדור דאלי, פרננדו בוטרו, אנדי וו’רהול, ז’אן מישל בסקיאט, יסומסה מורימורה, בנקסי.
הרצאה מוקלטת מס’ 2
מראה, מראה שעל הקיר: מיתוס היופי
“יפה” מבחינה היסטורית, הוא שם תואר שמצביע על משהו “טוב”, שמוצא חן בעינינו, ושהיינו רוצים שיהיה שלנו.
דרך האמנות, הספרות והשירה אנו למדים מה נחשב יפה, מהו אידיאל היופי, וכיצד רעיונות אסתטיים השתנו לאורך ההיסטוריה ומתרבות אחת לשנייה. גוף האדם הוא תוצר חברתי-תרבותי-היסטורי והסטנדרטים ליופי גובלים לעתים בהתעללות פיזית ועיוות חלקי הגוף. במזרח הרחוק היו קושרים את כפות הרגליים כדי להותירן קטנות, בתקופה הויקטוריאנית המחוכים שינו את מיקום איברי הפנים, ובתאילנד נשות ארוכות הצוואר לא יכולות להפסיק את תמיכת הטבעות הארוכות שמחזיקות את גופן.
מי קובע מה יפה? עד כמה האליטה והמעמד השולט מציגים את עליונותם דרך קביעת הקריטריונים של היופי? האם הגזע השולט הוא הגזע היפה?
** בין האמנים שנדבר עליהם: אדוארד מאנה, מיכאלאנג’לו פיסטולטו, פיטר פול רובנס, טיציאן, מרלן דיטריך, טוו’יגי, אודרי הפבורן, קוקו שאנל.
הרצאה מוקלטת מס’ 3
מיתוס האמן המיוסר
האם הטירוף הוא מקור המוזה הבלעדי ליצירה?
אחד המיתוסים שהתפתחו לגבי מהות האמן ומהות האמנות הוא מיתוס ‘האמן המיוסר’ שגורס כי על מנת להיות “אמן אמיתי” יש ליצור מתוך עמקי הנשמה ודרך הליך של ייסורים וסבל.
עם השנים מוטיב האמן המיוסר הפך לגיבור תרבות ולסטראוטיפ מוכר שמככב בסרטים הוליוודיים ביוגרפיים על אמנים כמו ג’קסון פולוק, פרנסיסקו גויה, ופרידה קאלו, שמתמקדים בפגיעות נפשית, בהתמכרויות ובחיים מהולים בסבל בלתי פוסק. יצירתיות ונפש האדם נקשרו זה בזה לאורך ההיסטוריה, ולעתים קרובות האמן המצוי בייסורים תמידיים מיצירתו, מהסובבים אותו ומהעולם בכלל, יהיה גם מי שלוקה בנפשו, כאשר הידוע מכולם הוא וינסנט ון גוך.
מחקרים חושפים כי ערך של יצירה עולה כאשר הצופה מגלה שהיוצר סבל ממחלה נפשית. מצד שני, הם מוסיפים שהיצירות הידועות ביותר של אותם אמנים נוצרו דווקא ברגעים יציבים יותר בחייהם.
אבל למה? האמן יהיה מי שמעמיק בחיפוש עצמי ובמחשבות על מהות החיים, ועל כן לא מן הנמנע שיגלה אמיתות מטרידות ומייסרות. מיתוס האמן הסובל הוא מיתוס האדם הסובל שהשראתו תמיד עוברת דרך כאב וייסורים. אבל האם ההשראה לא יכולה להגיע גם מסיפוק ומהנאה? האם האמן חייב לסבול בשביל להיות אמן? האם ייסוריו מצדיקים את עיסוקו? מדוע לא קיים מיתוס “האדם היוצר והמאושר”?
** בין האמנים שנדבר עליהם: ון גוך, פרידה קאלו, ג’קסון פולוק, דמיאן הירסט, ג’ף קונס, יאיוי קוסמה, גוסטב קורבה, אלברכט דירר, פרננדו פסואה.
*3 הקישורים יישלחו אליכם במייל עד 24 שעות לאחר הרכישה ויהיו זמינים לצפייה עד כשבועיים לאחר הרכישה
*משך כל הרצאה כשעה
*במידה ויש קושי כלשהו בצפייה או ברכישה ניתן לכתוב בווטסאפ למס’ נייד 0544347213 או למייל daniel.w@skygp.co.il
*מחיר 120 ש”ח לשלוש ההרצאות
נשמח לראותכם איתנו!
*כל התמונות מפורסמות בהתאם לסעיף 27 א לחוק זכויות היוצרים. באם אתם מרגישים נפגעים מפרסום תמונות אלו, אנא הודיעונו מיידית למייל info@shamayim.co.il ואנו נסירן.