דוד ויצטום (צילום: אריק סולטן)
8 ימים של מוסיקה, היסטוריה ואמנות
ליווי והדרכה: דוד ויצטום
קונצרטים, ביקור במוזיאונים המרתקים של העיר וסיורים בלב ברלין ההיסטורית
תאריכי הנסיעה: 27 באפריל – 4 במאי 2025
יום ראשון 27 באפריל 2025
המראה בשעות הבוקר לברלין בטיסה סדירה של חברת אלעל.
הגעה למלון Dorint Hotel Kurfürstendamm – חמישה כוכבים דלקס, קרוב לKurfürstendamm רחוב הקניות המרכזי במערב ברלין. הארכיטקטורה עטורת הפרסים של יאן קלייהוס, אמנות מרהיבה של לופרטץ, טוסקני וקמפמן והחזית הייחודית הפכו את מלון דורינט לנקודת ציון בקורפורסטנדאם בברלין. מקום מלא חיים, בו נפגשים אוונגרד, אירוח ונוחות.
סיור פנורמי בהדרכת הארכיאולוגית גלי ב. יפה
ארוחת צהרים משותפת במלון.
“ברלין – סימפוניה של עיר גדולה” – שם הנסיעה הוא לפי סרטו התיעודי פורץ הדרך של הצלם וולטר רוטמן משנת 1927, המתווה את המסגרת המושגית למסע התרבות וההיסטוריה שלנו. ההרצאות של דוד ויצטום מלוות בשלל סרטים, תיעודיים ועלילתיים, מוסיקה, וציוני דרך בתרבות ובהיסטוריה של העיר.
Staatskapelle Berlin – Linden Strings Berlin
“סימפוניה של עיר גדולה” – כותרת מסע האביב שלנו לברלין, עומדת הפעם בסימן פסטיבל שהוא דיאלוג רבגוני ומסקרן בין כלי התזמורת לבין הקול האופראי. ובאורח סימלי האופייני למגוון התרבות הבינלאומי הברלינאי, השבוע הצבעוני שלנו ייפתח – ויסתיים – עם שני כוכבים הזוהרים לאחרונה בשמי העיר – שניהם רוסים, שניהם קרויים קיריל!
בערב ביצוע תזמורתי וקולי לאופרה מאדאם בטרפליי מאת פוצ’יני בביצוע התזמורת הפילהרמונית של ברלין, בניצוחו של קיריל פטרנקו, מקהלת הרדיו של ברלין וסולנים מהשורה הראשונה
בערב הראשון לבואנו נגיע לאולם המדהים של ה”פילהרמוני” לשמיעת ביצוע תזמורתי וקולי לאופרה הנצחית וקורעת הלב של ג’אקומו פוצ’יני – “מאדאם בטרפליי“: סיפורה האישי הטראגי של צ’ו-צ’ו-סן, הגיישה בת ה15, שמאחוריו תהום בין תרבויות. מנהלה האומנותי של הפילהרמונית הברלינאית, המאסטרו קיריל פטרנקו מיודענו, ינצח – עם זמרים סולנים מן השורה הראשונה, ובראשם הסופרנו האיטלקית הבינלאומית אלאונורה בוראטו, ואיתה מקהלת הרדיו הברלינאי וכמובן – התזמורת הברלינאית המובילה בעולם.
יום שני 28 באפריל 2025
הלב של ברלין ההיסטורית – מבירת פרוסיה לבירת היהדות הקוסמופוליטית
בבוקר הרצאה מס’ 1 של דוד ויצטום במלון: ברלין ההיסטורית: הצמיחה הגדולה: מעיר פרובינציאלית לבירת האימפריה הגרמנית – ובירת התרבות האירופית
לאחר ההרצאה נצא לסיור במקום בו התחילה העיר, באזור שבו שוכן היום עמוד הטלוויזיה. נמשיך אל אזור ארמון המלך, באי המוזיאונים. נבקר בשער ברנדנבורג, אזור האוניברסיטה, כיכר בבל (בה שרפו כעשרים אלף ספרים עם האנדרטה של מיכה אולמן), האופרה הממלכתית, צ’ק פוינט צ’ארלי ומבני הממשל של הנאצים ושל הקומוניסטים.
בערב קונצרט קאמרי באולם הקטן של האופרה הממלכתית – ה”שטאטסאופר” בביצוע נגני “אנסמבל לינדן” בתוכנית ייחודית לעידן שלהי הרומנטיקה
הקונצרט מפגיש גם הוא קול וכלים – בתוכנית ייחודית לעידן שלהי הרומנטיקה: חמישיית מיתרים מאת בראהמס, ובמרכז שני שירים לסופרן ואנסמבל מלווה, מאת ריכרד ווגנר ומאת אכסנדר זמלינסקי, חברו של מאהלר. לסיום – שישיית מיתרים מבריקה מאת ילד הפלא הווינאי שהפך לאחד מגדולי המלחינים בהוליווד, אריך וולפגנג קורנגולד, שהיה תלמידו של זמלינסקי. זו הצצה נוסטלגית לעולם האירופי הישן רגע לפני שנעלם מול המהפכות האדירות ומלחמות העולם. נגני “אנסמבל לינדן” מה”שטטאטס קפלה” – עד לאחרונה תזמורתו של מאסטרו דניאל ברנבוים.
Johannes Brahms Streichquintett G-Dur op. 111
ברלין – סימפוניה של עיר – עם דוד ויצטום. אל תחמיצו! השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.
יום שלישי 29 באפריל 2025
בבוקר הרצאה מס’ 2 של דוד ויצטום במלון.
ברלין מן השיא אל החורבן: המהפכה בתום מלחמת העולם הראשונה, שנות הזוהר בתרבות ובאמנות ברפובליקה הווימארית, ובעקבותיהן שנות האופל הנאצי, מלחמת העולם השנייה והשואה.
סיור ברובע היהודי
נתחיל את יומנו באחד מאתרי הזיכרון המרשימים בברלין, “רציף 17” ותחנת גרונוואלד. נקדיש זמן לסיפורה של אחת מהקהילות היהודיות המרתקות. קהילה שבה חיו ופעלו אישים כמו משה מנדלסון (אבי תנועת ההשכלה), עזריאל הילדסהיימר (מייסד האורתודכסיה המודרנית), אלברט איינשטיין ורבים אחרים.
לאחר הפסקת הצהריים נמשיך אל הרובע היהודי ובין היתר נראה את האנדרטה לבית הכנסת הישן, ל”מחאת הנשים”, אזור החצרות והאקשר מרקט, בית הכנסת החדש (מבחוץ).
בשני הערבים הבאים נפגוש שתי אופרות איטלקיות כבירות, המייצגות את תקופת הזוהר האופראית באיטליה של המאה ה19:
האופרה “נורמה” מאת וינצ’נצו בליני באולם הגדול של ה”Staatsoper” , אופרה המציינת את תחילת פריחתו של עידן ה”בל קנטו” שכבש במהירות את בימות איטליה, אירופה והעולם. סיפורה הטראגי והאנושי של נורמה, הכוהנת הדרואידית הגאה תחת הכיבוש הרומאי מצטיין באריות ומלודיות רבות הבעה ורגש השופעות לאורך היצירה, סימן ההיכר המובהק לדרמה המוזיקאלית האיטלקית מאותה תקופה.
photo by Heribert Schindler Berliner Philharmoniker
יום רביעי 30 באפריל 2025
את היום נקדיש לסיורים בעברית, בהדרכת ההיסטוריונית לאמנות ולתרבות חזותית קארין עדן, בשתיים מהגלריות החשובות בברלין.
ה Neue Nationalgalerie היא לא רק יצירת מופת אדריכלית מודרנית של מיס ואן דר רוהה, אלא גם מוסד חיוני השומר על רוח האמנות של המאה ה-20. אוסף המוזיאון קשור קשר הדוק להיסטוריה הפוליטית הסוערת של גרמניה, ומשקף את הטראומה של תקופת המשטר הנאצי, שבמהלכה הוחרמו, נמכרו או אבדו למעלה מ-500 יצירות. בתקופה שלאחר המלחמה, “גלריית המאה ה-20” במערב ברלין בנתה מחדש את האוסף שלה, תוך רכישת יצירות אמנות מודרניות שנדחו והוסרו על ידי הנאצים. כיום, המוזיאון הוא סמל לחוסן, החוגג את כוחה של האמנות לשרוד ולחדש.
במהלך הסיור נבחן את האבולוציה של האמנות המודרנית, החל מהעוצמה הרגשית של אקספרסיוניסטים כמו ארנסט לודוויג קירשנר, דרך ההפשטה הרדיקלית של פבלו פיקאסו ועד המינימליזם המעודן של אמנים כמו ברנט ניומן. נגלה כיצד יצירות מהפכניות אלה משקפות גם את הטראומות וגם את העמידות והחוסן של המאה ה-20, תוך הפיכת הכאוס לחדשנות אמנותית נועזת. העיצוב המרשים של המוזיאון מזכוכית ופלדה משקף את רוח החדשנות של היצירות שבתוכו, ומציע מסע עוצמתי דרך האמנות וההיסטוריה המודרנית.
ביקור בגמלדה גלרי- הגלריה של ה Old Masters
ה Gemäldegalerie מתהדרת באוסף יוצא דופן של ציורים אירופיים מהמאה ה-13 ועד המאה ה-18, ומציעה הצצה להישגים האמנותיים של תקופות הרנסנס והבארוק. בין יצירות המופת המיוחדות נמצאת ‘וונוס עם נהג האורגן’ מלאת החושניות של טיציאן ו’דיוקנו של הסוחר גאורג גיזה’ של האמן הנודע הנס הולביין הצעיר, מלא בפרטים מדוקדקים. בסיור זה נגלה כיצד האמנות שיקפה את הערכים החברתיים, התרבותיים והרוחניים של תקופתה, תוך גילוי סיפורים של כוח, יופי ונאמנות באמצעות יצירות מופת. מוזיאון זה מספק מסע שאין לו תחליף דרך מאות שנים של התפתחות אמנותית, מה שהופך אותו ליעד הכרחי לאוהבי אמנות.
Tosca Staatsoper Berlin, photo by Hermann and Clarchen Baus
בערב נצפה באופרה “טוסקה” מאת פוצ’יני ב Staatsoper Berlin
אופרה מפורסמת ואהובה לא פחות, המציינת את שלהי אותו עידן, שהוצגה לראשונה בשנת 1900, ומאז לא נטשה לרגע את הרפרטואר האופראי בכל רחבי תבל. כאן, בסגנון האישי והמיוחד ששכלל פוצ’יני, נמצא גיבור נוסף בעלילה: לצד הזמרת חמת המזג טוסקה ושני הגברים שלצידה – הצייר המאהב והאידיאליסט ומולו קצין המשטרה האכזר, מתפקדת גם התזמורת כמעין מוליכה ומדריכה בסיפור העלילה. האופרה, הסוחפת והרומנטית כל כך, מגיעה, לאחר מערכה אמצעית אכזרית, לסיום טראגי, ועם זאת מתעלה לשיא מוזיקאלי ורגשי שמעטים כמותו בספרות המוזיקאלית.
יום חמישי 1 במאי 2025
בבוקר סיור בעברית במוזיאון הישן ופנורמת פרגמון בהדרכת הארכיאולוגית גלי ב. יפה
האלטס מוזיאון בברלין (המוזיאון הישן, והראשון שנבנה באי המוזיאונים) מכיל תצוגות שמתרכזות בעולם הקלאסי. במהלך הביקור נראה ממצאים מיוון העתיקה, החל מתקופת הקולוניזציה היוונית במאה ה – 8 לפנה”ס, דרך התקופות השונות וההפתחות של התרבות היוונית ועד התפשטות התרבות ההלניסטית בעקבות כיבושי אלכסנדר מוקדון, כולל ביקור ברוטנדת האלים.
לאחר הפסקה נמשיך את הסיור במיצג פנורמת פרגמון, המיצג כולל ממצאי פסלים מהעיר פרגמון והמזבח המפורסם, ומיצג של 360 מעלות שמחייה בצורה מהממת את החיים בעיר פרגמון העתיקה במאה ה – 2 לפנה”ס.
ארוחת ערב משותפת במסעדה
המנצח ג’יימס גפיגן
יום שישי 2 במאי 2025
בבוקר הרצאה מס’ 3 של דוד ויצטום במלון:
ברלין בין החורבות לבין החומה: התבוסה במלחמה, שנות הכיבוש, חלוקת העיר והמלחמה הקרה, הקמת “חומת ברלין”.
בערב קונצרט סימפוני בביצוע תזמורת ה Komische Oper בניצוחו של ג’יימס גפיגן בתוכנית יצירות מאת מוצרט ושוברט
והערב אתנחתא כלית, והפעם קונצרט סימפוני שמקיימת התזמורת של ה”קומישה אופר”, המתארחת השנה בתיאטרון שילר שבמערב העיר. התזמורת, בניצוח ג’יימס גפיגן, תשמיע תוכנית שכותרתה “רגשות אביב”, והיא כוללת (בין היתר!) את הסימפוניה מס. 4 (הטראגית) מאת שוברט, והקונצ’רטו לפסנתר מס. 22 מאת מוצרט
יום שבת 3 במאי 2025
בבוקר הרצאה מס’ 4 של דוד ויצטום במלון:
ברלין היום ומחר: לאחר נפילת החומה – האם שוב עיר אחת? – ברלין והעולם, התרבות החדשה, ברלין מול המלחמות החדשות באירופה, ברלין, היהודים והישראלים בימים הקשים שאחרי 7 באוקטובר.
סיור אמנות רחוב בהדרכת גלי ב. יפה: ברלין ידועה כעיר רב גונית שבה האמנות לא נמצאת רק בתוך הגלריות והמוזיאונים. היום נצא לרחובות העיר ונגלה את עבודות האמנות המסתתרות על שלטי הרחוב, הבניינים וכל חפץ שנמצא במרחב הציבורי.
ברלין התפרסמה בתרבות האלטרנטיבית שלה. היום נבקר “בחצר האחורית” של העיר, בשכונות שאליהן, לרוב, לא מגיעים התיירים. נשמע על תרבויות משנה, על המתחים הפוליטיים בעיר.
בערב פרימיירה חגיגית ב”קומישה אופר” לגרסה חדשה של דון ג’ובני בשילוב הרקוויאם של מוצרט
ובערב המסיים למסענו הפתעה רבתי: פרימיירה חגיגית ב”קומישה אופר”, האמורה להיות אירוע משלהב בחיי התרבות בברלין: זו העלאת בכורה לגרסה חדשה – או שמא נסתכן ונאמר – חדשנית, לבימוי האופרה “דון ג’ובני” מאת מוצרט, שמכין לנו הבמאי הרוסי הצעיר ופורץ הדרך קיריל סרברניקוב. לאחר הצלחותיו בשתי האופרות הקודמות של מוצרט ולורנצו דה פונטה, הוא משלב כאן לראשונה בין האופרה השלישית, האלמותית וקוראת התיגר, לבין היצירה הדתית מקהלתית שמוצרט מת לפני שהצליח לסיימה – ה”רקוויאם” המפורסם.
יום ראשון 4 במאי 2025
טיסת בוקר מאוחרת סדירה וישירה של אל על לישראל, נחיתה בשעה 16:00.
צרו קשר עכשיו ונחזור אליכם עם הפרטים!
החבילה כוללת:
- טיסות ישירות בחברת אל על לברלין
- אוטובוס תיירים מפואר לקבוצה בכל תקופת הנסיעה
- מלון Hotel Dorint Kurfürstendamm חמישה כוכבים דלקס על בסיס B&B
- מלווה לקבוצה מטעם חברת “שמים הפקות בינלאומיות”
- ליווי והרצאות על היסטוריה ומוזיקה של דוד ויצטום
- סיורי אמנות מודרכים בעברית עם ההיסטוריונית לאמנות ולתרבות חזותית קארין עדן
- סיור בעברית עם הארכיאולוגית גלי ב. יפה
- כניסות לכל האתרים והמוזיאונים
- כרטיסים לכל המופעים והקונצרטים
- 2 ארוחות משותפות
- טיפים לנותני שירות
- מערכת שמע אישית בהדרכות
- שירותי סבלות וכניסה מהירה במלון
- עלות הנסיעה:
- עלות ליחיד בחדר דלקס זוגי (לבד בחדר) 4,895 יורו
- עלות לזוג בחדר דלקס 8,572 יורו
*כל התמונות מפורסמות בהתאם לסעיף 27 א לחוק זכויות היוצרים. באם אתם מרגישים נפגעים מפרסום תמונות אלו, אנא הודיעונו מיידית למייל info@shamayim.co.il ואנו נסירן.
*הזכות לשינויים שמורה למארגנים