מהציירת שהעזה ללבוש מכנסים, רוזה בּונֵר, לאימפרסיוניזם של מוריזו, קאסאט וגונזלס- אוקטובר 2021

מהציירת שהעזה ללבוש מכנסים, רוזה בּונֵר, לאימפרסיוניזם של מוריזו, קאסאט וגונזלס

עם פרופ’ מילי הד,

מומחית להבנת ההבט הפסיכולוגי באמנות המודרנית

לכל ידידנו היקרים שוחרי המוסיקה והתרבות,

מזמינים אותכם  הפעם לסדרה של 3 הרצאות חדשות ומרתקות עם פרופ’ מילי הד מהחוג לתולדות האמנות באוניברסיטה העברית, מומחית לאמנות מודרנית תוך דגש על אמנות ופסיכולוגי!

על הסדרה:

במחצית המאה ה-19 חל שינוי בתפישת העולם הציורי ולפיו יש לצאת לטבע על מנת לציירו. בתחילה היה זה קוּרבה שחיבר את “המניפסט הריאליסטי” אשר ניסח את העקרונות של שפה זו. ציירות באמנות שקדמה לכך לא ציירו נופים, אולי מפני שהן היו מוגבלות מבחינת אפשרויות התנועה שלהן. רוזה בּונֵר, במקביל לקוּרבה מצאה את מקומה באוויר הפתוח בציירה טבע ובעלי חיים – הן בנוף והן בהקשרים ביתיים.  בסדרה הנוכחית נדון בדמותה המיוחדת, בנועזותה ובהצלחתה האמנותית בצרפת ובאנגליה. יחד עם זאת, השינוי הדרמטי מבחינה סגנונית התרחש באמנות האימפרסיוניסטית שצמחה מתוך הריאליזם תוך שהיא שינתה את סגנון האמנות וצבעוניותה.

הציור האימפרסיוניסטי המרהיב שדגל ביציאה לטבע, בציור מהיר ובמשיחות מכחול קצרות בשלל צבעים משלימים המתגלים באור, וכן התעניין בחיי העיר המודרנית, נוצר על ידי קבוצת אמנים שמרדו בציורים אקדמיים שצוירו בפנים. בעקבות זאת נוסד בפריס ב-1863 “סלון הדחויים” ממנו התפתח הזרם האימפרסיוניסטי והציור המודרניסטי.  בין הציירים המרכזיים בקבוצה היו אדוורד מאנה, קלוד מוֹנה, פייר-אוגוסט רנואר, קאמי פיזארו, אדגר דֵגה ועוד. חלק מהאמנים האימפרסיוניסטיים יצאו יחד לטבע  ולעיר וציירו מוטיבים דומים – כל אחד בדגשים האמנותיים שלו.

הפתיחות החדשה משתלבת עם העובדה שהיו גם ציירות בזרם אמנותי זה, ובמרכזיות שבהן – ברט מוריזו, מארי קאסאט ואווה גונזלס – נדון בסדרה זו. שני ציירים היו דומיננטיים בהשפעתם על הציירות שהיו תלמידותיהם ומעין מוזות עבורם. מאנה צייר את מוריזו ואף השפיע על יצירתה. הציירת אווה גונזלס, שהייתה ממוצא ספרדי, הייתה מקור השראה לציורים ה”ספרדים” שלו. הוא צייר אותה מציירת והיא ציירה את עצמה כתגובה לציור זה כפי שהיא הבינה את עצמה. אדגר דֵגה צייר והשפיע על מרי קאסאט. נעביר את הדגש לציירות, לעיתים באופן השוואתי לציירים, תוך הדגשת הדומה והמייחד ביצירתן.

פרופ’ מילי הד הייתה בעלת הקתדרה לאמנות ווינאית בה עסקה בציור, פיסול ואדריכלות בווינה של פרויד. במסגרת פעילות הקתדרה נסעה עם סטודנטים וסטודנטיות לסיורי אמנות והיסטוריה בעיר זו. במשך שנים רבות היא מרצה גם בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה בנושאים אמנותיים בקורס שכותרתו “נפש האדם בראי האמנות”, בו היא עוסקת ביחסי רופא-חולה והשתקפותם באמנות. כמו כן היא מלמדת במסגרת “תרפיה באמנות” במכללת דוד ילין.

היא ידועה בהרצאותיה לקהל הבוגר במקומות שונים כגון: מוזיאון ישראל. פרופ’ הד כתבה מספר ספרים ומאמרים רבים בנושאים כגון: “סמל ומסכה ואירוניה עצמית” ביצירת האמן האנגלי אוברי בירדסלי, יחסי אמנים יהודים ואפריקאים אמריקאים באמנות אמריקאית. ערכה ספרים וכתבה מאמרים בשאלות זהות באמנות, אמנות יהודית מודרנית, אמנות ישראלית, סוריאליזם ועוד.

Rosa Bonheur –Royalty at Home 1885

Berthe Morisot, The Mirror 1871

Mary Cassatt, At the Opera 1880

הרצאה מס’ 1, יום ראשון 3 באוקטובר בשעה 17:00

רוזה – בּונֵר  נועזות וריאליזם

על מנת ללבוש מכנסיים נאלצה רוזה – בּונֵר לאישור מהמשטרה בצרפת של מחצית המאה ה-19. לאור המסורת של נשים שציירו בעבר בדרך כלל בחללים פנימיים רוזה הדגימה מרידה במה שניתן היה לצפות מאמנות של ציירות. היא טיפסה על סולמות בשוק כדי לצייר בעלי חיים, יצאה לטבע, להרים גבוהים, כדי לצייר באופן ריאליסטי נופים ובהם חיות. כבת לצייר עני ממוצא יהודי מבורדו היא סירבה ללמוד תפירה. לאחר הצלחתה כציירת רכשה טירה מחוץ לפריס לצד בת זוג ובחווה התרוצצו חיות מאולפות בצד חיות פראיות ותוקפניות אותן ציירה. בהרצאה נדגים, נחווה וננתח תמונות ייצוגיות של רוזה המייצגת את האישה המודרנית,The New Woman, את הזדהותה הן עם התוקפנות בטבע והן עם החיות הסובלות. ביציאה אל הטבע בּונֵר, בדומה לציירים קורבה וקורו, פילסה את הדרך לציור האימפרסיוניסטי.

 

הרצאה מס’ 2, יום ראשון 10 באוקטובר בשעה 17:00

ברט מוריזו – ציירת אימפרסיוניסטית

במפגש נתבונן בציורי מוריזו שהייתה אף מודליסטית והונצחה בציורים מרהיבים של מאנה. למרות נישואיה (לאחיו של מאנה!) מוריזו לא וויתרה על הציור, מה שאפיין נשים ממעמדה הגבוה, ובניגוד לאחותה שהפסיקה לצייר כשנישאה. נשווה בין ציוריה לבין אלו של הציירים האימפרסיוניסטים (מאנה) ונעמוד על ייחודה תוך שימת דגש על אספקטים פסיכולוגיים כמו היחסים בין שתי אחיות כפי שהם משתקפים בציור, וכן בדיוקן העצמי הנפלא והחופשי בו היא הולכת מעבר לאימפרסיוניזם. נדון באספקטים פסיכולוגיים ביחסיה עם בתה ג’ולי המשתקפים בציור של השתיים. הן הבחירה בשם ג’ולי והן האינטרפרטציה של היחסים מהוות תגובה לציור מתקתק בנושא דומה בו ציירה את עצמה ואת בתה ג’ולי הציירת מהמאה ה-18 אליזבת ויז’ה-לברון. גם ציורי הטבע בגווניהם הקסומים יודגמו במפגש.

 

הרצאה מס’ 3, יום ראשון 17 באוקטובר בשעה 17:00

מרי קאסאט ואווה גונזלס

הציירת מרי קאסאט הייתה יוצאת דופן בקבוצה בהיותה בת של בנקאי עשיר מפיטסבורג שבארה”ב, שבילתה את זמנה בין ארץ מוצאה ופריס. קאסאט צוירה על ידי דֵגה ולעיתים ציירה בסגנון הדומה לו. במפגש נתבונן בציורים אלו וכן בדיוקן הפסיכולוגי של אמה הקוראת עיתון(!) וכן בדמויות ובפסיכולוגיה של ציורי אבות ובנים, אימהות ובנותיהן. כמו כן נתבונן בציוריה, בהם גברים ונשים מציגים את עצמם כשהם באים לבית האופרה, בהשוואה לדרך בה ציירים עשו זאת. ונסיים ביצירתה של אווה גונזלס המחזירה אותנו למאנה ונדון בדרך בו הוא תיאר אותה מול הדרך בה היא בחרה להציג את עצמה.

*ההרצאות יתקיימו בזום בימי ראשון בשעה 17:00

*הקישור יישלח אליכם במייל, כשעתיים לפני תחילת כל הרצאה בשעה 15:00

*הקישור הוא לחדר המתנה בזום, בעקבות תקנות אבטחה חדשות של חברת זום

10 דקות לפני תחילת ההרצאה תוכנסו להרצאה.

*משך כל הרצאה כשעה

*במידה ויש קושי כלשהו בהתחברות ניתן לכתוב בווטסאפ למס’ נייד 054-4347213

*קישור להקלטת ההרצאה ניתן לקבל לפי בקשה למייל daniel.w@skygp.co.il בתוקף לשבועיים לאחר ההרצאה

מחיר 120 ש”ח לשלוש ההרצאות

נשמח לראותכם איתנו!

*כל התמונות מפורסמות בהתאם לסעיף 27 א לחוק זכויות היוצרים. באם אתם מרגישים נפגעים מפרסום תמונות אלו, אנא הודיעונו מיידית למייל info@shamayim.co.il ואנו נסירן.

תאריכים: 3,10,17 באוקטובר ימי ראשון ב 17:00

סגירת נגישות