Lisa Batiashvili (© Chris Singer)
7 ימים של חגיגות מוצרט בזלצבורג ובוינה עם מיטב הסולנים והתזמורות
ליווי והדרכה: דוד ויצטום
הפסטיבל הקלאסי הראשון של השנה האזרחית החדשה! שבוע נוצץ בזוהר הכוכבים הגדולים – כולם יחד בעיר הולדתו של וולפגנג אמדיאוס מוצרט כולל סיורים במוזיאונים היפים של וינה עם יצירות של קלימט, קוקושקה ואגון שילה
תאריכי הנסיעה: 27 בינואר – 3 בפברואר 2025
דוד ויצטום
פסטיבל מוצרט הוא תמיד מקור להנאה מושלמת – מן השלמות שבמוזיקה השמיימית שהלחין בן זלצבורג (שנבעט ממנה, הלכה למעשה, וסיים את חייו הקצרים בווינה), אך גם אפשרות לכניסה מעמיקה יותר לביוגרפיה המוזיקאלית של מוצרט.
פסטיבל “שבוע מוצרט” אותו מנהל זמר הטנור המקסיקני הנלהב רולנדו וילזון פותח השנה לראשונה את שעריו בפני כמה מגדולי המלחינים בסביבתו הקרובה של וולפגנג אמדאוס. ראשון מכולם הוא כמובן אנטוניו סליירי, לפי המיתולוגיה אמנם יריבו המושבע של מוצרט, אך למעשה – גם תומך, מבצע, ולעתים אף איש סוד בצד הקנאה שוודאי חש מול עמיתו הצעיר והגאוני שהגיע מזלצבורג לחצר הקיסרות בווינה, שם היה סליירי מלחין החצר. לצדו, מככבים בשבוע העשיר הזה גם באך, היידן, הנדל ואחרים, המגוונים את התוכניות העמוסות בימי שהותנו בזלצבורג, עיר הולדתו הציורית של מוצרט, ששמרה על אופיה ומסורתה עד היום.
יום שני 27 בינואר 2025
המראה בשעות הבוקר בטיסה ישירה למינכן של חברת אל על. הגעה למלון ארבעה כוכבים סופריור בזלצבורג, במרכז העיר. ארוחת צהריים במלון.
העיר זלצבורג מפורסמת בעולם כולו בשל יופיה הייחודי, שילוב של טבע, ארכיטקטורה, אמנות והיסטוריה – אך כמובן בשל המלחין שנולד בה בשנת 1756 – ונבעט ממנה עשרים וחמש שנים אחר כך… ויתר על כן – בשל הסרט האלמותי “צלילי המוזיקה” שהוסרט כאן באמצע שנות הששים של המאה ה20.
זלצבורג קרויה על שם מכרות המלח הענקיים הנמצאים מדרום לעיר, וקיימת יותר מ1000 שנים – רובן כחלק ממדינת בוואריה הסמוכה, בגרמניה, ואחרי מלחמות נפוליאון – כחלק מהקיסרות ההבסבורגית, אחר כך ה”רייך השלישי” – ולבסוף, הרפובליקה של אוסטריה.
בערב בית מוצרט: ביום חגיגי זה – יום הולדתו ה269 של וולפגנג אמדאוס מוצרט נגיע לעיר הולדתו, זלצבורג, ולבית מגוריו שהפך למוזיאון. שם מתקיימת הערב פתיחה חגיגית של תערוכה חדשה על הגאון שחי שנים כה מועטות בעמק הבכא, ומורשתו הניצחית.
Hagen Quartet (צילום: Harald Hoffmann)
יום שלישי 28 בינואר 2025
בבוקר הרצאה מס’ 1 של דוד ויצטום במלון בנושא: מוצרט בזלצבורג – המיתוס של ילד הפלא.
אחריה סיור לגני מיראבל הנשקפים מארמון מיראבל משנת 1606. בגנים עצמם אטרקציות לרוב, ובמיוחד המדרגות הידועות מ”צלילי המוזיקה”. מוזיאון משפחת מוצרט, שם חי והלחין הנער עד שעקר לווינה – והדרך היפיפייה שבה נסע – לינצרגסה.
אחה”צ קונצרט מס’ 1 בביצוע רביעיית האגן המהוללת – שני האחים והאחות למשפחת האגן, עם הכנר ריינר שמידט, יבצעו תכנית המסתיימת במוצרט: ארבע “קונטרפונקטים” – למעשה, פוגות לארבעה קולות מתוך יצירתו המונומנטאלית של יוהן סבסטיאן באך, “אמנות הפוגה”. בעקבותיה – הרביעייה העליזה בסול מז’ור אופ. 54 מס.1 מאת היידן, הקרויה רביעיית “טוסט” משנת 1788, ולסיום הרביעייה הפותחת את סדרת שש הרביעיות הגדולות של מוצרט, גם היא בסול מז’ור, המסתיימת – כמו יצירתו של באך – בפרק פוגה מבריק ונוצץ המבשר גם את הפרק האחרון בסימפוניה “יופיטר” שנשמע הערב!
בערב קונצרט מס’ 2 עם הקאמרטה של זלצבורג והכנרת הדגולה ליזה בטיאשווילי
קונצרט הערב הוא סימפוני, עם הקאמרטה זלצבורג, בתכנית ייחודית, המפגישה את הסימפוניה הראשונה מאת מוצרט עם האחרונה שזכה להלחין. הראשונה היא יצירה שכתב ילד הפלא בן ה8 בלונדון, כאשר אביו ליאופולד חלה. הרופאים המליצו להימנע מלהשמיע מוזיקה בבית – וכך פנה וולפגנג אמדאוס להלחנה. זו יצירה המבשרת את העתיד, היא בטוחה בעצמה ומרשימה בצד תמימותה והאופטימיות שבה.
בהמשך התוכנית נפגוש באולם עצמו – על הבמה, ילד פלא נוסף – צוטנה זדגינזה, מגאורגיה, שנולד בשנת 2009, והתבלט משחר ילדותו כפסנתרן ומלחין מחונן – בחסד עליון. נשמע סונטה פרי עטו שיבצע הוא עצמו עם בת ארצו, הכנרת הדגולה ליזה בטיאשווילי, וגם את הסימפוניה הראשונה שלו – בביצוע בכורה עולמי.
בהמשך – הקונצ’רטו הכפול לכינור ואבוב – שהוא עיבוד שעשה באך לקונצ’רטו שהלחין לשני צ’מבלי, עם ליזה בטיאשווילי והאבובן הצרפתי פרנסוה ללה (שגם מנצח), ולסיום – כאמור הסימפוניה מס. 41, האחרונה, השמיימית, יופיטר, מאת מוצרט, גולת הכותרת של יצירתו התזמורתית שנקטעה כה מוקדם.
פסטיבל מוצרט בזלצבורג עם דוד ויצטום. אל תחמיצו! השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.
יום רביעי 29 בינואר 2025
בבוקר הרצאה מס’ 2 של דוד ויצטום במלון בנושא: מוצרט בווינה – סליירי, יריב או ידיד?
אחריה קונצרט מס’ 3 בביצוע תזמורת האקדמיה של המוצרטאום עם המנצח יון מארין
בתוכנית הקלילה שמציעה תזמורת האקדמיה של המוצרטאום עם המנצח יון מארין שלוש סימפוניות: מאת אנטוניו סליירי, מיכאל היידן ואחיו יוזף. “הוונציאנית” מאת אנטוניו סליירי היא הידועה מבין יצירותיו הסימפוניות, ואל לנו להמשיך ולהאשים את המלחין האיטלקי המרשים הזה במותו של מוצרט, כפי שמספרת האגדה המתוארת בסרט “אמדאוס”. השניים היו אכן מתחרים, אך נהגו בהגינות זה בזה. כמובן שאין זה קשה להבין את קנאתו של סליירי במלחין הצעיר ממנו, שזכה למתת אל יחידה במינה.
גם מיכאל היידן ומוצרט היו מיודדים ומוצרט אף סייע לחברו באספקת יצירות למעסיקו כאשר מיכאל נפל למשכב. לסיום תתנגן הסימפוניה מס. 88 מאת יוזף היידן – אחת המוכרות והפופולריות ביותר, ומנגינת הפרק האחרון הסוחפת וודאי תישאר איתנו גם אחרי הקונצרט.
לאחר הקונצרט סיור לטירת “הוהנזלצבורג”, “עיר המלח הנישאה”. במוזיאון אצורות יותר מ1300 שנות אמנות וארכיטקטורה – בצד המזכרות וסמלי השלטון, ניגוד מוחלט להמשך הסיור – סיבוב בסימטאות הצרות והסבוכות של העיר העתיקה, משכנם של התושבים פשוטי העם – כמו משפחתו של וולפגנג אמדאוס מוצרט…
Akademieorchester & Ion Marin (צילום: Wolfgang Lienbacher)
בערב קונצרט מס’ 4 בביצוע התזמורת הפילהרמונית של וינה, המנצח תומס גוגייס וזמרת הסופרן סוניה יונצ’בה
אולם הפסטיבל הגדול – בערב נגיע לקונצרט החגיגי האחרון שלנו בזלצבורג, לשמיעת התזמורת הפילהרמונית הווינאית, אורחת כבוד קבועה בפסטיבל, עם המנצח תומס גוגייס והסולנית – זמרת הסופרנו הבולגרית סוניה יונצ’בה.
בפתח התוכנית – הקונצ’רטו הברנדנבורגי הראשון מאת באך, הראשון בסדרה של ששה שהלחין באך בעיר הקטנה קתן, לתזמורת קאמרית עם כלים סולניים שונים מקונצ’רטו לקונצ’רטו. בראשון מאלה – הסולנים הם כינור פיקולו, המכוון גבוה יותר מהרגיל, 3 אבובים ושתי קרנות, עם כלים מלווים, בארבעה פרקים נפלאים ומרוממי נפש.
הפרק הקולי בתוכנית כולל 3 אריות מתוך “יוליוס קיסר במצרים” מאת גאורג פרידריך הנדל, אלה האריות ששרה קליאופטרה, מלכת מצרים, והן כתובות לסופרן ותזמורת.
בהמשך נשמע פרק אדג’יו ופוגה בדו מינור מאת מוצרט, יצירה מאוחרת שנכתבה בהשפעתו של באך, ולסיום – את הסימפוניה הידועה מכולן פרי עטו – בסול מינור, מס. 40 , שמנגינת הפתיחה העגומה אך מהירת התנועה שלה, המפציעה מיד וללא הקדמה, כובשת ומהפנטת.
זמרת הסופרן סוניה יונצ’בה (צילום: Victor Santiago)
יום חמישי 30 בינואר 2025
בבוקר הרצאה מס’ 3 של דוד ויצטום במלון בנושא: מוצרט, בטהובן והיצירות האחרונות.
אחרי ההרצאה נצא לוינה, לאחת הערים היפות באירופה, בירת מרכז אירופה, ולשעבר משכנה הקיסרי של שושלת הבסבורג, ששלטה במרכז אירופה משך מאות בשנים. נגיע למלון Le Meridian Vienna חמישה כוכבים במרכז העיר.
בערב קונצרט מס’ 5 “דג השמך” ויצירות נוספות בביצוע רודולף בוכבינדר, וארבעה נגני כלי מיתר
תוכנית שכולה פרנץ שוברט, עם הפסנתרן האגדי רודולף בוכבינדר, וארבעה נגני כלי מיתר. התוכנית כוללת סונטה, שלישיית פסנתר – ובמרכז הקונצרט, החמישייה הידועה מכולן – “דג השמך”, לפסנתר, כינור, ויולה, צ’לו וקונטרבס, יצירת פאר שהלחין שוברט עדיין בשנותיו המאושרות יותר, לפני שנודע לו על מחלתו, ממנה מת בדמי ימיו.
יום שישי 31 בינואר 2025
בבוקר הרצאה מס’ 4 של דוד ויצטום במלון בנושא: האופרות האיטלקיות וחליל הקסם – קומדיות או מוזיקה חתרנית?
ביקור במוזיאון ליאופולד (Leopold Museum) הוא מוזיאון חשוב לאמנות מודרנית. היצירות במוזיאון ליאופולד מוצגות על פני חמש קומות והן כוללות עבודות אומנות ויצירות מודרניות רבות מסוף המאה ה 19 ותחילת המאה ה 20. אחת התקופות המרגשות והסוערות של וינה, כאשר הבולטות ביניהן הן יצירותיו של אגון שילה, גוסטב קלימט ואוסקר קוקושקה.
בערב קונצרט מס’ 6 סיר אנדרס שיף ותזמורת אנדריאה ברצ’ה בביצוע יצירות מאת מוצרט והיידן
סיר אנדרס שיף ותזמורת אנדריאה ברצ’ה בתוכנית מוצרט והיידן: אנדרס שיף, המוכר לנו כמובן מביקוריו בארץ, מנגן כאן עם תזמורת ייחודית המורכבת מנגנים סולנים הנפגשים לסדרות קונצרטים מדי פעם. בקונצרט נשמע שניים מהקונצ’רטי הידועים ביותר של מוצרט – משנותיו האחרונות, בדו מז’ור ובדו מינור, וביניהם הסימפוניה המפורסמת מאת היידן – המכונה “דרדור התופים”, בשל הסולו לטימפני בתחילתה. היא נכתבה בלונדון, ובוצעה לראשונה בשנת 1795, ומבשרת את תחילת העידן הרומנטי במוזיקה.
יום שבת 1 בפברואר 2025
סיור במוזיאון אלברטינה שהוא מהמוזיאונים החשובים בוינה. המוזיאון מכיל כ65,000 רישומים ונחשב האוסף החשוב ביותר בעולם של עבודות הדפס. בין היצירות המפורסמות המוצגות בו ניתן למצא את “Hare” ו-“ידיים שלובות בתפילה” של דורר (Dürer) לצד ציורים של שילה, גוסטב קלימט, קוקושקה, פיקאסו וראושנברג.
במהלך הסיור נבקר בכמה מפנינות החן של האוסף הקבוע
וכן בתערוכה מיוחדת של מארק שאגאל, הכוללת כ-90 יצירות שנבחרו מכל תקופות היצירה של האמן, מתרכזת בעיסוקו התוסס בנושאים הראשוניים והאוניברסליים ביותר של החיים – ובכך חושפת שפע מגוון של “אפשרויות בלתי אפשריות”.
סיור בעיר הישנה; במבנה המרשים של האופרה, בית הספר הקיסרי לרכיבה על סוסים והאנדרטאות החדשות.
בערב קונצרט מס’ 7 בביצוע התזמורת הסימפונית פנון
מהעיר פש, בדרום מערב הונגריה, היא הרכב וותיק וידוע, שנוסד כבר ב1811. תחת שרביטו של טיבור בוגאי תבצע התזמורת את הסימפוניה השלישית, המוארת והמלבבת, מאת שוברט הצעיר, כמו גם את הדיוורטימנטו ההונגרי שהלחין במקור לשני פסנתרים, וליסט עיבד אותו לתזמורת מלאה. לסיום – הסימפוניה הרומנטית ביותר במסענו הנוכחי, הראשונה מאת יוהנס בראהמס, אופ. 68, יצירה המוליכה אותנו עמוק לקראת שלהי המאה ה19.
יום ראשון 2 בפברואר 2025
סיור במוזיאון הגדול ביותר – “קונסט-היסטורישה”, השוכן בארמון המתנשא מעל לשדרת ה”רינג”, מציע מבט אל הקלאסיקה – ון אייק, רפאל, דירר, טיציאן, לוטו, ברויגל, קרוואג’יו ורובנס ועוד רבים אחרים – וכמובן אל המאות הקרובות יותר לתקופתנו, במבנה ששופץ וחודש בשנים האחרונות.
אחריו סיור בכמה מהכנסיות המרהיבות בעיר הקתולית המסורתית, בתי הקפה וביתו של מוצרט – שם הלך לעולמו, וכמה מציוני דרכו המוזיקלית בעיר, בין הסמטאות הנחבאות בצד – ומאחורי – השדרות הרחבות והרחובות המרכזיים הסואנים.
ארוחת ערב משותפת במסעדה
יום שני 3 בפברואר 2025
טיסת אחה”צ ישירה עם חברת אל על.
ארבע העונות של ארצ’ימבולדו
הנשיקה של גוסטב קלימט
צרו קשר עכשיו ונחזור אליכם עם הפרטים!
*כל התמונות מפורסמות בהתאם לסעיף 27 א לחוק זכויות היוצרים. באם אתם מרגישים נפגעים מפרסום תמונות אלו, אנא הודיעונו מיידית למייל info@shamayim.co.il ואנו נסירן.
*הזכות לשינויים שמורה. קיום האירוע בהתאם להוראות משרד הבריאות.
עלות הנסיעה כוללת:
- טיסות ישירות בחברת אל על למינכן בהלוך ומוינה חזרה.
- אוטובוס תיירים מפואר לקבוצה בכל תקופת הנסיעה כנדרש.
- מלונות 4 ו- 5 כוכבים במרכז הערים על בסיס B&B.
- בזלצבורג מלון Imlauer Hotel Pitter ארבעה כוכבים סופריור.
- בוינה מלון Le Meridian Vienna חמישה כוכבים.
- מלווה לקבוצה מטעם חברת “שמים הפקות בינלאומיות”.
- ליווי והרצאות על היסטוריה ומוזיקה של דוד ויצטום.
- סיורי אמנות מודרכים עם האמנית רועי ויקטוריה חפץ
- כרטיסים לכל המופעים והקונצרטים.
- 3 ארוחות משותפות.
- טיפים לנותני שירות.
- מערכת שמע אישית בהדרכות.
- שירותי סבלות וכניסה מהירה במלון.
- עלות הנסיעה:
- עלות ליחיד בחדר זוגי (לבד בחדר) – 5,454 יורו
- עלות לזוג בחדר – 9,366 יורו