החלום באמנות הסוריאליסטית והשפעות פרויד ויונג

החלום באמנות הסוריאליסטית והשפעות פרויד ויונג

עם פרופ’ מילי הד

מומחית להבנת ההבט הפסיכולוגי באמנות המודרנית

לכל ידידנו היקרים,

מזמינים אותכם ל- 3 הרצאות חדשות ומרתקות עם פרופ’ מילי הד מהחוג לתולדות האמנות באוניברסיטה העברית, מומחית לאמנות מודרנית תוך דגש על אמנות ופסיכולוגיה.

על הסדרה:

האמנות הסוריאליסטית שהתפתחה בשנות העשרים כתגובה למלחמת העולם הראשונה והושפעה מכתבי זיגמונד פרויד וקארל גוסטב יונג פנתה לעולם החלומות כאל מאגר יצירתי ומשחרר. יונג בעצמו צייר ב”ספר האדום” חלומות או ציורים שהושפעו מחלומות. החלומות הפכו לחלק משפת האמנות וכן שמשו מטפורה לתהליך היצירתי עצמו. בחלום כולנו אמנים. כשאנו חולמים  אנו מצרפים צירופים שכל אחד מהם יכול להיות קיים במציאות אבל החיבור ביניהם הוא חדש ומפתיע – סוריאליסטי – על-מציאותי.

המטמורפוזה (שינוי צורה) המתרחשת מאתגרת את הצופה וגורמת לו לרצות לנסות ולהבין מה מסתתר מאחורי הצירוף החדש. זאת נעשה בפגישות בהן נתבונן ונחווה את החוויה הסוריאליסטית, ונפענח יצירות של אמנים ואמניות מרתקים ומאתגרים בזרם הסוריאליסטי. נראה יצירות שמקורן באישי, וכן נסתכל בדוגמאות מציורי החלום שיונג עצמו צייר בניסיונו ליצור את “החלום הגדול”.

פרופ’ מילי הד הייתה בעלת הקתדרה לאמנות ווינאית בה עסקה בציור, פיסול ואדריכלות בווינה של פרויד. במסגרת פעילות הקתדרה נסעה עם סטודנטים וסטודנטיות לסיורי אמנות והיסטוריה בעיר זו. במשך שנים רבות היא מרצה גם בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה בנושאים אמנותיים בקורס שכותרתו “נפש האדם בראי האמנות”, בו היא עוסקת ביחסי רופא-חולה והשתקפותם באמנות. כמו כן היא מלמדת במסגרת “תרפיה באמנות” במכללת דוד ילין.

היא ידועה בהרצאותיה לקהל הבוגר במקומות שונים כגון: מוזיאון ישראל. פרופ’ הד כתבה מספר ספרים ומאמרים רבים בנושאים כגון: “סמל ומסכה ואירוניה עצמית” ביצירת האמן האנגלי אוברי בירדסלי, יחסי אמנים יהודים ואפריקאים אמריקאים באמנות אמריקאית. ערכה ספרים וכתבה מאמרים בשאלות זהות באמנות, אמנות יהודית מודרנית, אמנות ישראלית, סוריאליזם ועוד.

Jung, The Red Book

Dalí, The Persistence of Memory, 1931

זִיגְמוֹנְד פְרוֹיְד 1856-1939

הרצאה מוקלטת מס’ 1

ג’ורג’יו דה קיריקו ורנה מגריט: ציורים דמויי חלום

מה כתבו הסוריאליסטים על חלומות? וכן מה משמעות הצללים והראש הקלאסי של אפולו בצד כפפת מנתחים אדומה מפלסטיק? ומי היא הילדה שרצה כצל בתוך שדה אור, והרכבות והפתחים מה הם מספרים ביצירת ג’ורג’יו דה קיריקו האיטלקי? ומדוע הטירה דמוית האבן מאוסף מוזיאון ישראל מרחפת בשמים? ומה מסתתר מאחורי האיש המהוגן בחליפה שעל פניו יונה, או האבן שגדלה לגודל החדר ביצירת רנה מגריט הבלגי? נדבר על כל זה ועוד תוך השוואה לדרך המקובלת לציור חלומות באמנות הקדם-סוריאליסטית.

 

הרצאה מוקלטת מס’ 2

סלוודור דאלי, פרידה קאלו ומקס ארנסט חולמים בציור

סלוודור דאלי הספרדי מוכר כמי שצייר עולם ובו שעונים נוזלים, כשכל אחד מהם נמצא בשעה שונה של היום. דאלי בהשראת פרויד ובאמצעות יצירות דמויות חלום ניסה להבין את יחסיו עם אביו, עם אמו ועם העולם המקיף אותו ולחזור לילדותו המוקדמת. ננתח יצירות אלה ואחרות ונדגים את מקור ההשפעה המשותף לדאלי ולפרידה קאלו המקסיקאית בציור סוריאליסטי שלה. כמו כן נתבונן בתמונות של מקס ארנסט הגרמני ובמשמעות היער, הציפור וכן בכמיהה לחופש ושחרור ביצירתו דמוית החלום.

הרצאה מוקלטת מס’ 3

ציירות סוריאליסטיות יוצרות חלומות וכן ציוריו של יונג ב”ספר האדום”

בקרב הזרם הסוריאליסטי היו יוצרות מרתקות  כגון: מרט אופנהיים היהודייה השוויצרית אשר ביצירתה  מתרחשת מטמורפוזה בין חומרים וכלים מוכרים כמו ספל ותחתית אשר משתנים למערכת דמוית פרווה. מהן התחושות המתעוררות מול שינוי זה ומה משמעותן? ומה מקומו של הסוס היוצא בדהרה מחדר בציור הסוריאליסטי של אחת מבנות הזוג של מקס ארנסט, האמנית האנגליה ליאונורה קרינגטון?

ולסיום, נפגוש דפים נבחרים מספרו של יונג בהם הוא צייר את חלומותיו כתרפיה עצמית. בציורים אלה הוא מתאר את עולמו הפנימי: את חרדותיו, ואת כמיהותיו האוניברסאליות.

*3 הקישורים להרצאות המוקלטות יישלחו אליכם במייל עד 24 שעות לאחר הרכישה ויהיו זמינים לצפייה עד כשבועיים לאחר הרכישה.

*משך כל הרצאה כשעה

*במידה ויש קושי כלשהו בצפייה או ברכישה ניתן לכתוב בווטסאפ למס’ נייד 0544347213 או למייל daniel.w@skygp.co.il

*מחיר 120 ש”ח לשלוש ההרצאות

 

נשמח לראותכם איתנו!

סגירת נגישות