
פיטר ברויגל האב:
מהאיכר והאדמה לאדם הנופל מהמרומים
ומדוע לא לבכות על חלב שנשפך?
עם פרופ’ מילי הד
מומחית להבנת ההיבט הפסיכולוגי באמנות המודרנית
לכל ידידנו היקרים שוחרי המוסיקה, האמנות והתרבות,
מזמינים אותכם ל- 3 הרצאות חדשות ומרתקות עם פרופ’ מילי הד מהחוג לתולדות האמנות באוניברסיטה העברית, מומחית לאמנות מודרנית תוך דגש על אמנות ופסיכולוגיה.
על הסדרה:
בניגוד ל”רנסנס בשיאו” באיטליה של המאה ה-16, בו היה דגש על נשגבות האדם מבחינה פיזית ודתית, האמנות הפלמית בתקופה זו ובראשה פיטר ברויגל האב, התמקדה באדם הקטן. ברויגל צייר דמויות רבות וקטנות שבשונה מאיטליה לא שאבו את מקורותיהם מיוון ורומא. ברויגל מבטא סקרנות אנציקלופדיסטית ובדומה לאספן של דימויים ודמויות ממלא את יצירותיו במאות דימויים שבחלקם ממשיכים מסורות קיימות באיורים לכתבי יד מימיה”ב. בציורים אלה, אין מוקד קומפוזיציוני אחד, אלא התייחסות שיוויונית הן לילדים המשחקים והן לפתגמים הרבים. הם מפוזרים באופן שווה במרחבי הציור. למרות הריבוי נוצרת אחדות.
כמו כן, נעסוק בסדרה בשאלות פילוסופיות בקשר לשאיפות של בני האדם, האם הוא מציג עמדה מוסרית? ובציורי נוף מדהימים- הן של הקיץ והן של החורף המושלג ונשאל מה עושה הר גבוה ומחודד בנוף השטוח של ארצות השפלה?
פרופ’ מילי הד הייתה בעלת הקתדרה לאמנות ווינאית בה עסקה בציור, פיסול ואדריכלות בווינה של פרויד. במשך שנים רבות היא מרצה גם בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה בנושאים אמנותיים בקורס שכותרתו “נפש האדם בראי האמנות”, בו היא עוסקת ביחסי רופא-חולה והשתקפותם באמנות. כמו כן היא מלמדת במסגרת “תרפיה באמנות” במכללת דוד ילין.
היא ידועה בהרצאותיה לקהל הבוגר במקומות שונים כגון: מוזיאון ישראל. פרופ’ הד כתבה מספר ספרים ומאמרים רבים בנושאים כגון: “סמל ומסכה ואירוניה עצמית” ביצירת האמן האנגלי אוברי בירדסלי, יחסי אמנים יהודים ואפריקאים אמריקאים באמנות אמריקאית. ערכה ספרים וכתבה מאמרים בשאלות זהות באמנות, אמנות יהודית מודרנית, אמנות ישראלית, סוריאליזם ועוד.
The Tower of Babel 1563

The Harvesters 1565

Children's Games 1560

איכרים שמחים ועמלים בחתונה ובשדה קציר אך אינם רואים (את איקרוס)
לעומת העירונים המתנשאים (מגדל בבל)
נחווה את יפי הציורים המורכבים מפנורמות רחבות ופרטי פרטים, לעיתים נסתרים, המעוררים בצופה את חדוות הגילוי. נדון בשאלה מי היה ברויגל? ולמי נועדו ציורי האיכרים? מה היה תפקידם? היכן הם הוצגו? האם ברויגל ראה את עצמו כחלק מהאיכרים? מולם נעמיד את הציורים העוסקים בתשוקה האנושית לגבהים, האם שפר גורלם של השואפים מעלה? או של אותם שאינם רואים?
הרצאה מוקלטת מס’ 2
ה”אדם המשחק”
“משחקי ילדים” על המגוון העצום של המשחקים הוא אחד מהציורים המפורסמים ביותר בתולדות האמנות. נתבונן בחלק מהם – הן של יחידים והן של קבוצות. כמו בן ננתח את היחס למשחק בתרבות הפלמית. (ה”אדם המשחק”). האם המשחקים הם לשם משחק בלבד או שהם מייצגים משהו מעבר להם? כמו כן, נעסוק באחד מציורי השלג המוקדמים ביותר בתולדות האמנות, נחוש את חווית הקור ואת החיים בו ונתייחס לשאלה מה בציור מציאותי ומה דמיוני.
הרצאה מוקלטת מס’ 3
פתגמים
אמנות ארצות השפלה רוויה באלוזיות לפתגמים. בציור בנושא זה של פיטר ברויגל מתוארים כשמונים פתגמים כגון: “אסור לבכות על חלב שנשפך”. האמן יוצר דימויים קונקרטיים של מצבים אנושיים במגוון רב. נתבונן וננסה להבין דוגמאות מייצגות וננסה להבין את מה שמסתתר מאחוריהן. האם האמן מזדהה עם הסכלות האנושית כאשר הוא מצייר את “העיוור המוביל את העיוור”? כמו כן נעסוק במימד הפוליטי ביצירה הנוצרית “רצח החפים מפשע”.
*3 הקישורים יישלחו אליכם במייל עד 24 שעות לאחר הרכישה ויהיו זמינים לצפייה עד כשבועיים לאחר הרכישה
*משך כל הרצאה כשעה
*במידה ויש קושי כלשהו בצפייה או ברכישה ניתן לכתוב בווטסאפ למס’ נייד 0544347213 או למייל daniel.w@skygp.co.il
*מחיר 120 ש”ח לשלוש ההרצאות
נשמח לראותכם איתנו!
*כל התמונות מפורסמות בהתאם לסעיף 27 א לחוק זכויות היוצרים. באם אתם מרגישים נפגעים מפרסום תמונות אלו, אנא הודיעונו מיידית למייל info@shamayim.co.il ואנו נסירן.